Alergija na polene je jedna od najučestalijih alergija dječijeg doba. U dojenačkoj dobi najčešće alergije su atopijski dermatitis (kožne alergije i alergije na protein kravljeg mlijeka). U dječijoj dobi do tri godine najčešće se javlja astma, a u starijoj dobi od tri godine alergije na polen.

Šta su alergije na polen?

To su alergije koje nastaju zbog cvjetanja bilja. Polen se udiše, pa spadaju u red inhalacionih alergija.

Kako se maifestuju?

  • Curenje nosa, kijanje, kašljanje, a nije rijetko i otežano disanje i upala očne ovojnice (konjuktivitis).

Kako prepoznati alergije na polen?

  • Polenske alergije se javljaju kod djece koja su inače sklona alergijama. Potrebno je uzeti dobru ličnu anamnezu, a takođe ispitati porodičnu sklonost prema alergijskim manifestacijama.

Polenske alergije se javljaju u određenom dobu godine, tako da okvirna dijagnostika alergije na polen nije teška. Ali da bismo sa sigurnošću znali na koje vrste polena je pacijent alergičan potrebno je uraditi kožne testove i eventualno analizu krvi.

Kad sa sigurnošću znamo na koje vrste polena je dijete alergično i u koje vrijeme određena biljka cvjeta mnogo je lakše planirati prevenciju i liječenje.

  • Prevencija podrazumijeva što rijeđi kontakt sa polenima na koje je dijete alergično, a takođe i uzimanje ljekova (najčešće antihistaminika najmanje 15 dana prije očekivanog vremena cvjetanja).
  • Liječenje alergije je:
  1. dugotrajno (to je hronična bolest)
  2. nema savršenog lijeka koji će izliječiti alergiju (osim u rijetkim slučajevima kada liječimo alergije na ubode pčele ili ose)
  3. u liječenju alergija koristimo široku lepezu lijekova koje nadležni ljekar (pedijatar, alergolog, dermatolog, pulmolog) kombinuje zavisno od tipa alergije koja se liječi

Prognoza

U odraslom dobu alergije često postaju blaže, mada sklonost ka razvoju alergijskih reakcija ostaje i dalje (atopijska konstitucija).

Takođe treba reći da se alergije na polene mogu javiti i u odraslom dobu.