Sunčanica je poremećaj regulacije temperature tijela. Najčešće se javlja kada boravimo na otvorenom (moru, planini…) tj. kada smo izloženi direktnom sunčevom zračenju. Ipak, to nije pravilo jer se ona može javiti i pri boravku u hladu na visokoj temperaturi. Takođe se može javiti prilikom boravka u kolima bez klima uređaja kada se javlja efekat “staklene bašte”.

Na sunčanicu su najosjetljivija djeca i trudnice, tako da je potrebno prilagoditi dužinu boravka na otvorenom, i to u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Takođe je veoma bitno zaštititi glavu šeširom ili kačketom i namazati kožu adekvatnom kremom za sunčanje.

Kako objasniti sunčanicu?

Kada smo izloženi direktnom djelovanju sunčevih zraka dolazi do povećanja temperature u predjelu glave. Tijelo (srce) nastoji da snizi temperaturu tako što upućuje veću količinu rashlađene krvi u glavu, širi krvne sudove mozga, i na taj način povećava njegovu zapreminu.

Simptomi sunčanice su:

  • povišena tjelesna temperatura
  • glavobolja
  • suva koža
  • vrtoglavica, nemir, crvenilo lica
  • u težim slučajevima može nastupiti i nesvjestica

Šta treba uraditi?

Prvenstveno bolesnika skloniti sa sunca, staviti u poluležeći položaj, rashlađivati. Tjelesnu temperaturu možemo spuštati mlakom vodom, davanjem ljekova za obaranje temperature (Paracetamol, Brufen…), a ukoliko se stanje ne popravi, javiti se ljekaru, najbolje specijalisti pedijatru.

Treba znati da se simptomi sunčanice ne moraju javiti odmah nego i nekoliko sati poslije izloženosti sunčanim zracima tako da se ona često zamjeni sa početkom neke virusne ili bakterijske infekcije.

U svakom slučaju, poslije doživljene sunčanice, u narednih nekoliko dana je zabranjeno izlaganje direktnim sunčevim zracima. Poželjan je boravak u hladovini i uzimanje što više tečnosti.